Thursday, May 29, 2008

PULANGNYA EZAM KE PANGKUAN UMNO:TAZKIRAH BUAT PEJUANG

Oleh:Ustaz Idris Ahmad
Dengan rasmi Ezam memohon masuk Umno pada 28/5/08. Borang diserah sendiri pada Dato' Seri Abdullah Badwi di Bangunan Parlimen. Pelik, tapi itu yang berlaku pada saudara Ezam yang saya kenali rapat dan saya kagum dengan stail kepimpinan beliau.
Beliau sanggup di ISA, dipenjara kerana OSA. Satu ketika dulu menurut Tun Musa Hitam beliau matang waktu muda kerana kehebatan beliau waktu memimpin gerakan PKR. Namun beliau telah membuat keputusan sendiri untuk menyertai Umno dalam keadaan Umno sudah tidak laku, terutama di kalangan generasi siber.
Tidakkah beliau terfikir kawan-kawan beliau yang balik menyertai Umno seperti Roslan Kassim, Zaid Mat Arif, Hamdan Taha, Hanafiah Man dan lain-lain lagi. Di manakah mereka sekarang ini dalam persada politik Umno. Saya cuba merayu beliau melalui SMS supaya jangan masuk Umno. Beliau membalas kepada saya jam 2.10 pagi 26/5/05 ketika saya dalam perjalanan pulang berceramah di Selinsing Perak. SMS beliau menyatakan sudah final untuk ke UMNO dan ada agenda tersendiri.
Apabila mengingatkan kehebatan beliau tiba-tiba beliau masuk Umno. Maka di sini kita perlu mengambil pengajaran bersama;
1.Doalah selalu supaya kita mati dalam perjuangan Islam seperti yang diajar oleh nabi kita Muhammad s.a.w "Wahai hati yang berbolak balik, tetapkanlah hati dalam agamamu".
2. Perjuangan biarlah jelas, bukan untuk agenda peribadi mana-mana pihak.
3.Sering muhasabah diri kalau kita meninggalkan perjuangan satu pengkhianatan kepada perjuangan dan sahabat-sahabat yang lain.
4. Mendatangkan fitnah kepada perjuangan parti, kerana orang menganggap bahawa semua orang yang berjuang tidak boleh dipercayai.
5. Masalah peribadi jangan menjadi alasan untuk kita keluar parti. Kerana perjuangan kita, mesti nawaitu kerana Allah.Akhirnya kita perlu berdoa "Ya Allah kalau hidup ini baik untuk agamamu dan hidupku maka panjanglah umurku, Ya Allah kalau hidup ini tidak baik untuk agamamu dan hidupku matikanlah aku".
Biarlah kita mati atas prinsip yang benar dan hidup mulia. Jangan mati dalam keadaan kita dianggap tidak mempunyai pendirian yang kukuh. Apa yang kita hendak cari dalam dunia ini melainkan keredaan Allah, bukan keredaan manusia. Wallahua?lam. - mns

No comments: