Tuesday, August 10, 2010

Menjejak Perjuangan Rosli Dhobi Di Bandar Sibu


 Bersama Rombongan Lujnah Tanah PAS Pusat menziarahi makam Pahlawan Rosli Dhobi

--> Nama Rosli Dhobi memang tercatat dalam buku sejarah.Tapi beliau hanya dikenali sebagai seorang pemberontak yang mati di tali gantung kerana terlibat membunuh Gabenor Sarawak.Kisah sebenar beliau tidak banyak dipaparkan kepada umum.

Alhamdulillah kesempatan berkunjung ke Sibu bersama rombongan Lujnah Tanah PAS Pusat selama seminggu dapat menambah maklumat kami berkaitan tokoh pejuang kemerdekaan di bumi Kenyalang itu.

Tidak terfikir dibumi yang pernah diperintah oleh keluarga di Raja Brooke,tanpa pondok atau pasantren tiba tiba muncul anak muda yang berjiwa agama bangkit menentang penjajahan British di atas wadah Islam.Tidak terdengar nama tokoh tokoh agama ketika itu di bumi Sarawak seumpama nama nama Tuan Guru Hj Hasan Monas yang popular sebagai Tok Janggut di Kelantan ,atau sehebat Haji Abdul Rahman Limbung dan Tokku Paloh di Terengganu,Syeikh Samad Palembang yang menentang Siam di Kedah atau sekurang kurangnya seperti Mat Kilau,Imam Rasul alias Tok Gajah dan Dato Bahaman Orang Kaya Semantan di Pahang yang sempat berguru dengan Tokku Paloh ulama besar di Terengganu. Itu.

Rupa rupanya Allah telah mentakdirkan dibumi Sarawak yang diperintah penjajah itu munculnya seorang anak muda dalam usia 16 tahun yang kalau hari ini nya,masih dibangku sekolah dan tidak pernah faham akan perjuangan.Itulah pemuda Rosli Dhobi yang menggerakan pergerakan pemuda Rukan 13 yang menjadikan ibadah solat sebagai teras utama dalam perjuangannya.

Berkunjung ke rumah nenek Halimah Dhobi yang berusia 81 tahun kakak kepada Rosli yang masih hidup telah mengimbau kembali nostalgia silam 60 tahun yang lalu kisah kehebatan dan pengorbanan seorang anak muda yang bencikan penjajahan hingga sanggup mengorbankan nyawanya bersama 3 sahabat yang lain demi Islam dan tanahair tercinta.

Pada 1946 ketika keluarga Raja Brooke yang memerintah Sarawak menyerahkan kuasa kepada British,berlaku kebangkitan rakyat menentang kemasukan Brirish ke Sarawak.

Pemuda bernama Rosli ,yang dikatakan mendapat bimbingan daripada Awang Rambli Hamit seorang peguam bertindak berani menulis surat amaran kepada Gabenor baru yang kedua Sir Duncen Stewart supaya tidak datang ke Sarawak.Surat dari remaja kampong itu tentu sekali dipandang sebelah mata oleh ‘orang putih’.Penjajah Inggeris tidak pedulikan amaran budak kampong itu.

Disember 1949,belum sempat Gabenor itu menikmati dan meratah hasil bumi Sarawak,perutnya terburai di kawasan berhampiran anak sungai Rajang di Bandar Sibu yang hari ini terletaknya bangunan Lembaga Pelabuhan.Barangkali Sir Duncen Stewart ketika itu baru saja samapai ke Sibu melalui jalan air.Pemuda Rosli Dhobi bukan pemuda bacul,amaran telah diberi,dia merasa bertanggungjawab untuk memberi pengajaran kepada penjajah yang angkuh sebelum mereka meratah hasil bumi rakyat Sarawak.

Dengan laungan Allahu Akbar,anak muda yang berusia 16 tahun itu meluru ke arah Gabenor British itu,tanpa membuang masa senjata ‘badik dalam genggamannya dibenamkan sepuas puasnya ke perut Gabenor itu hingga rebah ke bumi.Orang ramai bertempiaran lari.Tentera tentera pengiring Gabenor tentu sahaja terkejut beruk dengan kejadian yang tidak diduga.Rosli ditangkap,dan anda bayangkanlah sahaja apa yang terjadi ke atas beliau selepas itu.Gabenor yang parah dibawa ke Singapura untuk dirawat.Tiga hari kemudian norang putih itu menemui ajalnya.

Rosli bersama tiga rakannya merengkok dipenjara Kuching.Kesempatan dalam tahanan beliau mengutus surat kepada ibu bapanya menasihatkan mereka agar bersabar dan berdoa untuk keselamatan dirinya dan rakan di dalam tahanan.Dia juga berpesan agar diadakan solat hajat moga diberi bantuan dari Allah.

Beberapa ketika ditahanan sementara menunggu keputusan pengadilan,tentera gurkha datang ke rumah kakaknya Halimah yang sedang mengandung,memintakan sijil beranaknya,katanya untuk proses pembebasan Rosli.Kakak Halimah tentu gembira sekali dengan perkhabaran tersebut,tanpa berfikir panjang diserahkannya sijil beranak adiknya mudah mudahan Rosli yang dirinduio akan dibebaskan segera.

Jangkaan Halimah jauh meleset.Surat beranak yang membuktikan adiknya itu baru berusia 16 tahun dan tidak boleh dihukum mati kerana masih juvana telah dikhianati British.Tarikh lahirnya telah diubah supaya melebihi 18 tahun.Maka layaklah Rosli dijatuhkan hukuman mati.Begitulah qada’ dan takdirnya yang tentu sekali tak dapat dilupakan keluarga Rosli yang masih hidup hinggalah ke saat ini.

Sebelum dijatuhkan hukuman mati,Rosli sempat mewasiatkan kepada keluarganya dalam surat terakhirnya supaya sentiasa bersabar,berilah didikan agama kepada anak anak dan jangan lupa perbanyakkan kebajikan dan jangan tinggalkan solat untuk bekalan di hari baqa’.

Empat puluh tahun berlalu,selepas dijatuh hukuman mati,mayatnya tak dibenarkan dilihat ahli keluarga.Jasadnya terus berada di penjara Kuching walau negara sudah merdeka.Dia masih tak dihargai sebagai pejuang.Hinggalah pada tahun 1996,selepas berbagai desakan ,kerajaan membenarkan pusara nya bersama tiga rakan yang lain dipindahkan ke Makam Pahlawan di Masjid Sibu.

Tetapi ada kejadian aneh berlaku yang menjawab teka teki selama lebih 40 tahun.Pusara Rosli kosong,tiada tulang rangka,gigi,maupun rambut.Berbeza dengan 3 sahabatnya yang ditemui tulang rangka,gigi dan rambut.

Benarlah cerita cerita dahulunya,isteri kepada Gabenor yang mati dibunuh sangat berhajat untuk menatap wajah pemuda yang berani membunuh suaminya itu.Rosli dikatakan tidak digantung,tetapi dibawa ke England untuk diperlihatkan kepada isteri Gabenor.Di sana kemungkinan dia disiksa,dibunuh ,dicincang atau dicampak ke laut,wallahu a’lam.Hanya Allah yang lebih mengetahui.

Menurut catatan pada batu nesan di makam pahlawan tarikh kematian mereka adalah berbeza .Rosli dan Morshidi Sidek dijatuhkan hukuman mati pada 2 Mac 1950,manakala peguam dan juga mentor beliau Awang Ramli dan Bujang Suntong dijatuhi hukuman pada 23 Mac 1950.

Marilah kita sedekahkan Alfatihah kepada Allahyarham Rosli Dhobi,Allahyarham Awang Rambli Amit,Allahyarham Bujang Suntong dan Morshidi Sidek.Nudah mudahan mereka termasuk di kalangan para syuhada yang mati kerana memperjuangkan agamaNya.
Kisah di atas diceritakan sendiri oleh ahli keluarganya khususnya kakak beliau Halimah,anak saudara beliau Mohammad Asfia Haris aktivis pemuda PAS Sibu yang terlibat menggali pusara beliau pada 2 Mac 1996

5 comments:

Aszfia Haris said...

1949 (Untuk Rosli Dhoby)Si anak wali Bumi Kenyalang

telah mencoret sejarah Jebat

dipinggir Sungai Rajang

berpena lading dan badek

bertinta memerah darah

meragut sekeping nyawa penjajah

Teragutnya nyawa dibading dan badek

sianak wali tetap tersenyum megah

meski cicit firaun mencabut jasad dan nyawa

sebab tiada kematian yang berharga

tanpa menempa sejarah dilading dan badek

walau seribu abab berdebu

seorang pendekar api yang telah tumpas

tak minta puja dan sembah

atau pusara emas dan nisan intan

tapi cukuplah untuk dikenang

sebagai pejuang kebabasan dan kemerdekaanciptaan : RESAT SALLEH (KUCHING 3.DEC.1974)

Sumber :" KENAPA ROSLI DHOBY DAN 3 HERO SARAWAK DIHUKUM BUNUH"

Tulisian : S.H ALATAS cetakan pertama 1975 muka surat 86.

Unknown said...

Al fatihah

Unknown said...

Al fatihah

N n said...

Al fatihah

Anonymous said...

Berbeza jugak dgan yg ada dkm buku teks sej